Nutun historiaa

 

Nuttuprojekti sai alkunsa sadekaudella 2008, kun Etiopiassa, Airan sairaalan synnytysosaston henkilökunta pyysi Suomen Ev. Lut. Kansanlähetyksen lähetystyöntekijää, euralaista diakonissaa Pirkko Tuppuraista, miettimään, voisivatko suomalaiset keksiä heidän pienille keskosilleen jotain lämmintä vaatetta, että keskoset selviäisivät sadekauden.

Airaan oli jostakin päin maailmaa saatu nuttuja ja yhden tällaisen nuttuun puetun vauvakuvan perusteella Pirkko teki nutulle neulomisohjeet.

Ensimmäisiä nuttuja neulottiin Valkeakoskella, Ikaalisissa ja Tampereella. Raija Salon ja hänen sisarensa Tertun syyskuussa 2008 perille tullut ensimmäinen nuttupaketti oli alku suurelle projektille.

Syksyllä 2009 projektiin tuli mukaan Etiopian suurin sairaala, yliopistollinen keskussairaala Black Lion. Sen synnytysosaston johtaja, tohtori Mahlet Yigeremu arveli, että nutun saaminen voisi tuoda äitejä synnyttämään sairaaloihin koulutetun henkilökunnan avustuksella, mikä oli mm YK:n Millenium tavoite. Vain 8 % etiopialaisista naisista synnyttää sairaalassa. Vuosittain Etiopiassa syntyy noin 2.9 miljoonaa vauvaa. Suomalainen äitiyspakkaus luotiin aikoinaan ensin hyväntekeväisyyspakkauksena köyhille perheille ja vuonna 1939 sen tarkoituksena oli innostaa suomalaiset äidit neuvoloihin turvallisen raskausajan takaamiseksi, joten Tohtori Mahletin ajatus oli aivan sama.

Suomalaiset naiset innostuivat nutuista, innostusta lisäsivät erityisesti artikkelit mm. Vie Sanoma-, Kotiliesi – ja Suuri Käsityökerho -lehdissä.

Projekti on todella innostanut suomalaisia. Mukana on yli 700 erilaista kansalaisjärjestöä, seurakuntaa, koululuokkaa, työpaikkaa ja lukuisia yksityisiä neulojia. Monet neulojat ovat neuloneet yli 100 nuttuja, parhaat jopa 500 nuttua. Nutusta on kirjoitettu yli 150 lehtiartikkelia, se on ollut esillä ainakin 36 eri näyttelyssä.

Nuttuja on kudottu 19 eri maassa. Etiopiassa niitä on toimitettu 23  eri sairaalaan, Afganistanissa 16 eri sairaalaan ja lisäksi pienempiä eriä 18 muuhun maahan. Suomalainen WHO:ssa työskennellyt lääkäri Heli Bathija aloitti suomalaisen nuttuprojektin innoittamana samanlaisen projektin Sveitsistä Afganistaniin, jossa mm. Afganistanin terveysministeri on käynyt pukemassa nuttuja pienten vauveleiden päälle. WHO:n nutut pääsivät 65 finalistin joukkoon Seattlessa 600 ehdotuksen joukosta äitien ja vastasyntyneitten terveyden parantamiseksi Bill Gates säätiön järjestämässä kilpailussa 2011. Sveitsissä Heli Bathijan perustama HOBI ty on palkittu kahteen kertaan.

Nutut ovat toimineet myös kastenuttuina Keniassa, jonne Veikkolan nuttupiirin jäsenet ne toimittivat. Nutun on saanut mm. Etiopian nykyinen pääministeri Hailemariam Desalegn, joka kannusti suomalaisia jatkamaan projektia. Nuttua on käyty yhdessä Reiman lahjoittaman äitiyspakkauksen kanssa esittelemässä Etiopian valtiovarainministeriössä. Kyseisen äityspakkauksen sai sama äiti, joka sai 100 000. nutun Airan sairaalassa vuonna 2015.

Nuttua on esitelty myös suomalaisille päättäjille, mm. kehitysministeri Heidi Hautala tutustui nuttuun Etiopian vierailullaan, samoin Suomen eduskunnan kehityspoliittisen toimikunnan delegaatio ja kansanedustajien delegaatio, kansanedustaja Katri Komin tuodessa mukanaan Joroisten lähetyspiirin neulomia nuttuja Etiopiaan. Myös laulaja Jari Sillanpää kävi pukemassa nuttuja etiopialaisessa orpokodissa Etiopian vierailullaan.

Nuttuja on tällä hetkellä neulottu noin 135.000, kangasnuttuja on ommeltu noin 2300.

Neulojat ovat laittaneet nuttuihin neuloessaan paljon rukousta, siunausta ja lämpimiä ajatuksia. Kiitos jokaiselle projektissa mukana olleelle. Projekti jatkuu edelleen. Neule – ja lähetysohjeet ohjeet löytyvät www. nuttu.info sivuilta ja Facebookista Nuttu – ryhmästä.

Jokainen nuttu on tärkeä- juuri se voi pelastaa pienen vastasyntyneen elämän!

Leave a Reply