Lyhyesti Airan sairaalasta, nuttutiedote

Hyvä nutun kutoja,

Projektin alussa kudoimme nuttuja pelkästään Airan sairaalan lapsille Etiopiaan.  Nyt nuttuja menee jo paljon muuallekin, mutta kerron tässä kuitenkin tietoja Airan sairaalasta.

Kyselet, missä Aira on? Millainen sairaala siellä on? Varmasti monia muitakin asioita on mielessäsi.

Aira on pienehkö kaupunki noin 550 km Etiopian pääkaupungista länteen kohti Sudanin rajaa. Siellä on sairaala, jonka uranuurtaja on saksalaisen lähetyksen sisar Martta (Martha Wassmann) Sairaanhoitotyö aloitettiin vuonna 1930. Nykyisin Etiopian Mekane Yesus -kirkko on sairaalan omistaja.

Saksalaisten lisäksi siellä ovat työskennelleet ruotsalaiset, amerikkalaiset ja suomalaiset lähetit. Suomen Ev. Lut. Kansanlähetyksestä erik. sh, kätilö Heli Hiipakka, sair. hoitaja, diakonissa Pirkko Tuppurainen sekä sair. hoitaja, diakonissa Helena Räisänen. Raimo Tuppurainen on työskennellyt sairaalan teknisen osaston johtajana. Suomen Lähetysseurasta sair. hoidon opettaja Tuija Lintilä sekä sair. hoidon opettaja Helena Leino. Helena ja Tapio Räisänen ovat parhaillaan hiippakunnan alueella nuorten HIV-vastaisessa koulutustyössä, diakonissa Tarja Valkeapää on työskennellyt alueen nais- ja diakoniatyössä.

Sairaalan väestöpohja on luultavasti noin miljoonan asukkaan luokkaa. Alueella puhutaan oromon kieltä. Suurin osa lapsista syntyy kotimajoissa paikallisten kyläkätilöiden avustamana. Kun synnytyksessä on ongelmia, lähdetään sairaalaan jos suinkin siihen on varaa. Alueen pääasiallinen elanto tulee pienviljelystä. Kun alueen kahvisato on ollut hyvä, potilaita sairaalassakin on enemmän kuin muulloin.

Monet potilaat kävelevät tuntikausia päästäkseen sairaalaan. Onnellinen äiti se, joka asuu tien varrella ja voi matkustaa sairaalaan täpötäydessä bussissa. Sairaala on ainut sairaala, joka tekee sillä alueella leikkauksia. Ellei sitä olisi, miten moni äiti ja lapsi menehtyisivät, koska keisarinleikkausta ei voitaisi suorittaa.

Sairaalan rakennukset ovat suht uusia, ne on pääosin uusittu kaikki 1990-luvulla. Työntekijät alkavat kaikki olla hyvin koulutettuja. Suurin osa on etiopialaisia työntekijöitä, mutta mukana on myös joitakin ulkomaalaisia työntekijöitä.

Sairaalassa on synnytysosasto, jossa syntyy vuosittain noin 1400 lasta, keskimäärin yhdet kaksoset viikossa ja muutamat kolmoset vuodessa. Lisäksi on äitiysneuvola, perhesuunnitteluneuvola ja lastenosasto. Sairaalan ravintokeskuksessa jossa hoidetaan aliravittuja lapsia. Sairaalalla on neljä klinikkaa ja laaja rokotusohjelma. Sairaalassa hoidetaan myös aikuiset.

Nutut annetaan erityisesti sairaalassa syntyville pienille keskosille. Mikäli nuttuja tulee tarpeeksi, niitä tullaan antamaan myös lapsille kotiutettaessa. Äidit eivät juuri valmistaudu lapsen syntymään vaatteita hankkimalla. Lankoja Etiopiasta on vaikea saada samoin puikkoja. Käsityöopetusta ei kouluissa ole Suomen tapaan.

Lämmin kiitos sinulle hyvä kutoja.

Lisätietoja saat Pirkko Tuppurainen

e-mail: pirkko.tuppurainen@sekl.fi

Leave a Reply